Dag 34. Oppdal kommune. Orkdalsregionen. Trøndelag fylke.

Siste dagen med kommunegjengen i Trøndelag. I dag skal vi gjøre oss kjent med
Oppdal kommune. 
Kommune nr. 38 av 38 i dette herlige fylket! 
Vi kjørte mot Oppdal i går ettermiddag og trodde vi kom til Afterski😉.
Snøen lå langt nede i bygda, det var sludd i lufta og vi så oss rundt etter folk med slalomski på skuldra. Fredagsstemning, folk møttes ute i gata og vi så de hang på kjøpesenteret, men på hotellet vi hadde bestilt overnatting? Stille, null afterski. Det er visst sommer 🤪. Tidlig sommer, før turistsesong og før varmen kommer. Det fortsatte å regne utover kvelden, vi koste oss med fredagsTv og hilsen fra hotellet:
Oppdal er den sørligste kommunen i fylket. Visste du at halvparten av arealet her er vernet? Likevel virker det som de 7 300 innbyggerne har nok plass å boltre seg uhemmet på😉. "Det gode liv i ei attraktiv fjellbygd" lover kommunen. 
Vi har levd det gode liv i natt også, på Skiferhotellet, med utmerket frokost. Teltet har fått hvile hele turen, det har ikke vært særlig fristende campingforhold. Jan-Erik tar en kaffekopp til i foajeen, mens jeg oppsøker folk med lokalkunnskap i resepsjonen. 
Ei strålende opplagt dame, født og oppvokst i bygda, er hjelpsomheten selv👌. Hun studerer i Trondheim, men så snart hun er ferdig vil hun etablere seg i hjembygda. Jeg lurer på hvorfor og hun svarer kjapt; her senker jeg skuldrene og finner ro. I storbyen kjenner hun på jaget etter alt som kan gjøres og som stresser. Likevel gleder hun seg til at tettstedet Oppdal, eller Auna på lokalen😉, får bystatus. Jeg lurer litt, som andre, på hva hun synes om utviklingen her, gammelt og nytt i salig blanding, laftet tømmerhus og skifer/glass kombo.
Hun liker det godt og tror de nye moderne og spennende bygningene tiltrekker ungdommen, de føler seg  hjemme i Auna med et sånt sentrum. 
Hun forteller videre at det er lavsesong nå. På sommeren er det turister på gjennomreise og busslaster med norske og utenlandske turister som overnatter på hotellet. De skal på moskusjakt på Dovrefjell! 
På vinteren derimot, jul-, vinter- og i påskeferien, da øker innbyggertallet til rundt 40 000! Tenk på det. Alle de 4300 hyttene i kommunen fylles med folk fra Trondheim, andre steder i Trøndelag og fra Nordmøre. Da er det Afterski, lover hun, på alle 5 utestedene i "byen". Hun synes det er bra at bygda byr på det flotte fjellet som omringer Oppdal, og at kommunen og private samarbeider og tilrettelegger for at turistene skal få de flotteste opplevelser! På veien hit i går, så vi hytter og skianlegg på begge sider av Oppdal. 
Der også så vi salig og deilig blanding av gammet og nytt. Og for en utsikt over dalen ❤️.
Jeg forteller at jeg har lest at det er bekymring over mobbekultur i bygda. Hun tror det er tilfeldig og fra enkelte klassetrinn, akkurat som i andre bygder sier hun, bestemt.
Det arrangeres Fjellmaraton i august og Ramaskrik i oktober. Ramaskrik er en filmfestival med "Skrekkelig gode filmopplevelser"😱.
Vi pakker ut fra rommet, hilser på bygdas store sønn, Erik Håker, som henger kjekt til beskuelse i trappegangen. Vi husker godt tv sendinger fra hans storhetstid, han ledet etter første omgang og kjørte ut i andre....😪.
Vi tar farvel og kjører en ekstra runde i Oppdal, trafikknutepunktet for farende folk fra sør, nord, øst og vest!
Stasjonsbygningen 
ligger fint til ved naturlig trasé og Oppdal Turisthotell like så.
Dovrebanen kom til Oppdal i 1921 og med den, behov for overnatting. I 1924 sto Opdal Turisthotell ferdig, med fasadestein i skifer fra bygda!
Mannen bak denne "oppfinnelsen" står også her:
Olaf Skaslien fra Solør, som sa " Det skær gå".
Det gjorde det. I Oppdal var han ansvarlig for bygging av hotellet og oppstart av skiferfirmaet Minera Skifer i 1923. I dag er det Oppdals største industribedrift med over 100 ansatte. 
Om påbygget på hotellet fra 1960 tallet skal vi ikke si noe særlig om
men ser et fint rådhus, kulturhus og en statue av forfatteren, oppdalingen Inge Krokann. "I Dovre-sno" er hans mest kjente og aktuelle 😉 roman.
Etter to runder i rundkjøringen, oppdager vi også ymse kunst
og så kommer vi oss opp på gamle Kongevegen som vi kjørte hit i går og kjører til Vang og gravhaugene. Her går Pilegrimsleden også.
Totalt 900 gravhauger! Det forteller litt om betydningen Oppdal må ha i norsk historie. Vi lukter på heggen i full blomst, beundrer nok en gang utsikten til bygda og snøfallet rundt og ikke minst, noen prakteksemplarer
av de 45 tusen sau som bor i bygda, Norges største sauebygd!
Vi kjører ut av bygda, Jan-Erik gjør oppmerksom på hjørnestensbedriften 
og vi fortsetter inn Drivdalen
og ser bønder som får det meste ut av det minste.
Ah, der er et av skiferbruddene!
Driva, et aktivt gårdsbruk, Drivstua og Kongsvold  
brenner seg inn i minnet, før vi forlater vårens Prosjektfylke, Trøndelag. Hjemturen ser ut for å by på spennende føre og jeg byr på all "Sjåfør" som er igjen.  
Vel 4 timers kjøring ligger foran oss og det gir tid til oppsummering? God idé, istemmes fra alle stemmeberettigede i bilen!
Fra fjellkommuner til kystkommuner, fra bykommuner til de brede landbrukskommuner rundt Trondheimsfjorden = Trøndelag! 
I løpet av 34 dager har vi besøkt alle 38 kommuner i fylket. Vi har gjort oss kjent med våpenskjold, kommuneblomst, innbyggertallet, severdigheter og næringsliv. Vi har kjørt smale, svingete grusveier, opplevd stor natur, kultur og fine folk, Trønderfolk!
Vi har bodd i enkle campinghytter, hotell av forskjellig standard og to fantastiske airbnb leiligheter. 
Vi har forsøkt å lære noe om dialektene i fylket. Desto mere grisgrendt, desto sterkere dialekt og desto mindre har vi forstått🤣. Som alle andre steder i landet vårt; dialektene blir utspedd. Det er også en del av vår historie. I Trøndelag kan Sodd spises hver dag!
Trønderlynne? Vi har opplevd bare go'lynte!
Trønderbart, skinnvest og rødmix i lomma på ei rutete skjorte og at trøndern er treg?  Nope, fins ikke i Trøndelag lenger. Litt synd, forresten 😉.
Dyreliv? Om vi har møtt dyr? Rein, elg, hjort og dådyr har vært daglig kost. Rev til og med, også traner da. For oss en eksotisk fuglart, i Trøndelag, hverdagskost. Trøndelag er et av de viktigste hekkeområder for traner i  Norge. De beiter gjerne på kornåkern, så kornbonden er ikke deres beste venn😪.
Vi har kjørt gjennom skog og mark, myr og lynghei. Planter og trær av mange slag har vi sett, men ospen Populus Tremula, har fanget vår oppmerksomhet, den setter nemlig sitt preg på kulturlandskapet i Trøndelag. 
Sånn ser den ut grønn,
vi har sett den mest i en brun vårutgave👌.
Byggeskikk? Vi har vandret rundt i Trøndelag og sett trønderlån, firkanttunet og moderne funkisboliger. Så mye spennende byggeskikk og arkitekturhistorie! 
❤️
"Lys i gamle hus" er et nasjonalt pilotprogram for å sette i stand tomme hus og fylle dem med folk og liv. Heim kommune er deltaker og vi  har sett: der er det tomme hus å fylle🤗.
Teamet da, hvordan har det gått med oss to denne turen?
Vi er jo godt kjent nå😉 og ærlighet er viktig!
Ærlig? Ja, vi har trent hver dag🤗. Det er vi så fornøyd med. 
Vi er fornøyd med hele opplegget. Alltid er det forbedringspotensiale, vi skal jobbe med det før neste fylkesturné, men totalt sett = 👍.
Dagene har gått så fort denne gangen, sier jeg. Det er fordi du er 70 nå, vet du, tia går fort når du er gammel, svarer Han🤔.
Jeg tror heller denne rapporten forteller hvorfor tia går fort😉.
"Hva er din dagsplan i dag, Jan-Erik?" Spør jeg. 
"Planen min er å følge planen din", svarer han 😉. 
Sånn har vi det. 
Alle kommuner vi besøker har  motto, nå har vi et også:
"Enig og tro til Dovre faller ".

Vi takker for følget, for artige hilsner og gode tips! 
Slipper deg ut av baksetet nå, strekk godt på bena og gjør deg klar til neste tur! Vi skal strekke ut armene til familie, slekt og venner❤️.
Æ e trønder æ!
Kveldens trønderskrøne. 
Dagens dør. Oppdal stasjon. Oppdal kommune. Orkdalsregionen. Trøndelag fylke. Natta. Hørs til høsten. 





Comments

  1. Takk for en flott tur🥰Hva skal jeg lese på senga nå😂Brit.

    ReplyDelete
  2. Anne Berit SvartaasMay 24, 2025 at 10:34 PM

    Takk for nok en fin tur! 👍😊

    ReplyDelete
  3. Takk for turen og velkommen hjem til dere to eventyrlystne beste venner🥰 Mens dere har vært på tur har vi flyttet inn i leilighet på Gran, som vi gleder oss til å vise dere🥳

    ReplyDelete
  4. Tusen takk for en fin tur fra baksetet! 🙏Vi har også lært mye om Trønderlag; og takk for det! 🤩Velkommen hjem!💕Håper vi sees snart!

    ReplyDelete
  5. Takk for behagelig tur i baksetet. 38 flotte kommuner, tøft. Velkommen hjem.

    ReplyDelete
  6. Fe’menal tur; både turleder og co-pilot skal ha all ære av planlegging, gjennomføring og konklusjon😉 Vi gleder oss til neste “fart”… MartaP

    ReplyDelete
  7. Takk for turen ! Anne Berit

    ReplyDelete
  8. Velkommen hjem❤️

    ReplyDelete
  9. Velkommen hjem, og takk for kjempefin tur!🤩 Gleder meg til neste allerede.🥰

    ReplyDelete
  10. 👍👍👍👍 Takk for tur'n

    ReplyDelete
  11. Takk for en fin tur. Har lært mye. Dere er så flinke. Gleder meg til høsten og ny tur. Velkommen hjem. 🚙👏🎶

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Fylkesturné del 10. Trøndelag fylke.

Fylkesturné del 9. Akershus fylke.

Dag 7. Nes kommune. Øvre Romerike. Akershus fylke.