Dag 33. Midtre Gauldal kommune. Gauldalen. Rennebu kommune. Orkdalsregionen. Trøndelag fylke.

Høna eller egget? Det ligger vi og ruger litt på🤔, før vi går til frokost på Støren Hotell.
Et helt greit hotell, til en grei pris. Det du ikke får på et "lavpris" hotell er personlig service; bli ønsket velkommen osv, men vi ønsket hverandre velkommen og klarer oss med det. Frokosten er god og assortert. -1° frister ikke til spasertur så vi tar morgentrim på hotellrommet før vi sjekker ut. 
Midtre Gauldal kommune. 
På kommunens hjemmeside finner vi mye interessant informasjon. Spesielt om tilrettelegging for etablering av næring i bygda. 
"Først til framtida". Midtre Gauldal ønsker å vokse i folketall, næring og industri. Dette vil de få til blant annet gjennom omstillingsprogrammet Spir.
Vi ser en bedrift som allerede både spirer og gror.
Norsk Kylling, har vi lest, ble grunnlagt i Støren i en gammel konfeksjonsfabrikk i 1991. Agnar Østhus var gründeren. I 2012 kjøpte REMA alle aksjene og er eiere i dag.
Jeg banker på, mens Jan-Erik parkerer. 
Blir tatt i mot på beste trøndervis = hjertelig. Tas med til kantina og får servert kaffe sammen med hele "rugehistorien" av driftsleder og en av sjåførene👌.
Her blir historien om høna og egget til høna og hanen som produserer egg i fjøs i Midt Norge. Eggene blir hentet hit til ruging og når kyllingen krabber ut av skallet sitt får den 48 timers opphold på Støren, før den blir kjørt ut til nytt fjøs for oppdrett. 47 døgn senere går turen til Orkdal for slakting. Alt dette iscenesatt av RemaReitan! 
Ryddig og grei fremstilling av en livssyklus😉. 
Det er et nytt og fresht kontorbygg og jeg tror rugehallen er like bra. Gutta roser arbeidsplassen sin som de deler med ca 30 andre. 13 av de ansatte jobber i Dyrevelferdsavdelingen, 10 av disse er veterinærer. De reiser rundt hos kyllingbøndene og sørger for at alt er "etter boka". 
Visitten avsluttes med en video om hele næringskjeden og utenfor ser jeg nyklekte kyllinger fraktes til sitt "fosterhjem". 
Takker for meg og for at de tok seg tid. Jeg finner Jan-Erik på parkeringsplassen og forteller opprømt om, ikke bare egget, men høna og hanen med!
Støren stasjon hadde vi utsikt til fra hotellet. Svært bygg, tegnet av Bull i 1864 og stasjonen tar i mot både Rørosbanen og Dovrebanen. I dag er det ikke mange ansatte å se, men vi finner en avisartikkel, som forteller at for 75 år siden var det 22 ansatte ved stasjonen. 
"Et hus blir til". Det skjer hos Støren Treindustri! Bedriften har totalt 130 ansatte og virker veldig oppegående!
Vi ser også andre bedrifter som Caprocases og Norsk Emballasje. Ser ut for at kommunen lykkes med tiltaket sitt.
Midtre Gauldal frister nye innbyggere med lave bokostnader, billig barnehage og tar du deg jobb her slettes studielånet ditt med 25.000,- hvert år 🤗.
Vi, turistene, fristes med kortreiste, vakre, små og store opplevelser! Du verden! 
Før vi kjører en kortreist tur i kommunen, tenker vi på Falkberget. I dag er det 32 dager siden vi møtte han og An Magritt på Røros. Her i Støren er det en langt lystigere Johan vi møter med "Bør Børson". Vi tenker på Rolf Wesenlund i rollen, og får oss en god latter. Blide blir vi også etter besøket hos Størens bakeri, med hendene fulle av bakkels! Hurra for Lars, sier vi og.
Den kortreiste turen i kommunen skal gå til Budalen, for den høres hyggelig ut. Mere godt for å få sjåføren i gang😉. Fotografen må få opp varmen i setet🤭.
Vi gleder oss til turen innover Budalen. Savner jo allerede Trondheimsfjorden, men trøster oss med at Gaula, Sokna og Bua skal gjøre oss følge heretter. 
Vi kjører bortom Støren kirke, den lille kopien, utenfor kirkemuren får vår oppmerksomhet👌.
Vi kjører i et landskap av skog, fjell og jordbruk i dalen.
Vi får akkurat det kommunen lover; kortreist 😉. Vi ser rester etter uvær og forstår hvorfor veien er stengt. 
Fin tur tilbake samme vei. Vi tar oss tid til å studere nærmiljøet.
Noen har fløtt fra husan, mens andre varsler: smal vei, men vi er høyt her oppe, velkommen!
6100 gauldølinger bor i kommunen som har Holtålen som nabo i øst. Å, flashback til Hessdalen og ufo!
Turen vår i dag går videre til
Rennebu kommune. 
Kommunen varsler om tidlig beiteslipp, jada, vi skal lukke grinder etter oss😉.
Rennebu ligger i øvre delen av Orkladalføret og har land langt inn i Trollheimen. Folk bor helst i dalbunnen og de fleste av de to tusen femhundre innbyggerne bor i og rundt Berkåk, kommunesentret. 
"Rennebu - et godt sted å være!" Det skal vi sjekke ut nu!
Kraftkommune, og mindre vannkraft blir det vel ikke etter denne dagen? Det er grått og vått og kjølig. Ikke fristende med fotostopp, men sånt som dette, da ofrer jeg helsa 😘.
Tenk at noe så slitent og grått, kan være så sjelfullt og vakkert. Vi er tilbake i den delen av fylket som har mange av dette slaget, leit men sant og altså litt godt 😉.
I Rennebu som i alle landets kommuner har de lagt planer for Friluftsrådet 2025. Med fri luft så langt du ser og fjelltopper så høye som 1000 meter, får de helt sikkert innbyggerne ut på tur! De kommer sikkert til å servere brennhuttusuppe 🤔. Målet for Friluftsåret er at alle skal finne sin friluftsglede. I dag finner vi den innefra🤭.
E6 går rett gjennom Berkåk og jernbanen gjør det samme.
Vi ser omfattende vegarbeider oppe i åsen og leser at det bygges ny firefelts E6. Når den står ferdig slipper de stor og tung trafikk gjennom sentrum. Da kan det over 200 år gamle gamle gjestgiveriet "Hallandstuggu" få mer plass rundt seg. 
Rådhuset finner vi inne i sentrum.
Det ligger ved siden av skolen, det gamle stabburet og nye blokkleiligheter. 
Kulturhuset, rett ved, og er det ikke en gammel kjenning? Magnar Myrmo, siste VM gull på treski🏅. Den historien fikk vi servert i nabokommunen, Rindal. Husker du? Se på de to skjønningene på veggen der, kunst det!
Fra bilen ser vi det strømmer folk til kulturhuset. Kan det være konsert eller utstilling? Vi går inn vi også. 
Det er popup utsilling med bilder av familien Sand. Presentert av Aune i kjent positur!
Han har et interessert publikum, unge som gamle, og Aune forteller og formidler. "Hele" Roseslottet er her og han forteller stolt om utmerkelser det har fått. Han forteller om oppvekst og oppdragelse og snakker varmt om foreldrene; nøkterne med respekt for samhold og dugnad og litt naive. Litt som dere trøndere, sier Aune. Folk ler og vi ler litt med.
Rennebu er stolt av sine kjendiser og har gitt dem plass i kulturhuset. 
Pilegrimsleden går gjennom kommunen. 
Sande Hus og Hytter har hovedkontor her i bygda. Fra oppstart i 1956 har de produsert nesten 12000 hytter! Rennebu er en hyttekommune, så hytteprodusenten er velplassert her!
"Innunder blåe himmelrand". 
Sånn starter Rennebu sangen. I dag tillater vi oss å endre til "gråe himmelrand", men ingen sure miner. Vi har lært mye om nok en trønderkommune, den 37. i rekka.
Kveldens trønderskrøne. 
Dagens dør. Berkåk Gjestegård. Rennebu kommune. Orkdalsregionen. Trøndelag fylke. Natta. Hørs i morgen. 







Comments

  1. 37. kommunen - og vi blir ikke lei😍 - alltid nye opplevelser rundt neste sving! Takk for historiene. MartaP

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Fylkesturné del 10. Trøndelag fylke.

Fylkesturné del 9. Akershus fylke.

Dag 7. Nes kommune. Øvre Romerike. Akershus fylke.