Dag 7. Skjervøy kommune. Nord-Troms.

Spir over spir. Nok en fantastisk dag. Ferden går til Skjervøy kommune, kystbyen i Nord-Troms. 
 Kommunen ligger i sin helhet på øyer og turen starter bra, 
og den skal gå på veg, tunell og ferge. Bråstopp:
Tunellen er heldigvis ikke stengt, men kolonnekjøring. Finner etterhvert ut at vi kommer igjennom om en time! Jeg vil benytte tia til å strekke på bena og beskue utsikten. Rusler forbi følgebilen, og her treffer jeg sjåføren, Svein. Han trenger også fordrive tia. Vi deler kortfattet livshistorie og får god kontakt 🤗. Svein er pensjonist og kjører følgebil for moro skyld. Han burde jobbet ved turistkontoret! Jeg får tusen tips om kommunen. Nå kjør vi:
Vi takker for følget og skal snart gjøre første stopp, men først;
Podkasten Kongerekka,
tips jeg fikk av Kine, hysterisk morsom! Are ( uten Odin, du vet) gjør historien om den norske kongerekka på trøndersk i samtids språk. Her hører jeg om konger fra Hålogaland, mere nevnt som Ladejarler nærmere Trondheim. Han Ottar fra Hålogaland kjenner vi til. Kanskje finner vi noen småkonger her i Skjervøy? Vi starter utforskningen i Maursund. Nord-Troms museum forteller at kafeen er åpen og likeså Maursund gård. Vi finner gården, men stengt dør 😉. Ikke oppdatert hjemmesiden?
Stedet innbyr likevel til å sette fantasien i sving. Vi kan lett se for oss Hans Petter Giæver på 1750 tallet, der han fra verandaen ser etter jektene sine i retur fra Bergen med korn og nødvendige varer. Fisk var det han sendte for å handle.
Staselig storgård
og staselige Tromsøpalmer:
Vi tar en vindustitt inn:
Storhetstiden her varte til dampskipene overtok etter 1850. Litt konge over han Giæver da!
Vi fortsetter til Skjervøy, kommunesentret hvor nesten alle de 2800 innbyggerne i kommunen bor. Vi kjører fra øya Kågen via denne brua til kystbyen 
Her har vært bosetting fra 1500 tallet. Det var først da Christen Mikkelsen Heggelund fra Jylland I Danmark i 1662 slo seg ned her, at det ble fart på sakene med handel og jektebruk. Dessverre var denne "kongen" så gjerrig at til og med Petter Dass skriver om han i Nordlands Trompet:
"Naar Bonden en Skilling paa Alteret gav, stod Kræmmeren ferdig og tog den derav". Ved kulturhuset finner vi en stenhelle med Heggelund sine initialer fra 1662. 
Det gamle Skjervøy beskriver vi ellers med dette: kirka fra 1728 og Kiilgården, vakre?
Skjervøy i dag? En sjarmerende, levende og moderne by! Servicesenter for fiskeriflåten i Nord-Troms og en viktig fiskerihavn. Her stikker Hurtigruta innom også. Gøy å se aktivitet på kaia og Lerøy, stor arbeidsgiver i byen, og kanskje dagens konge, har visningssenter på videregående skolen:
Kunne vært her lenger, men øyene kaller. Vi vil se Lopphavet. Fergetur via Laukøya, hvor to passasjerer går av og forsvinner i bilen sin langs sjøsiden, her bor og lever de altså:
Ferga fortsetter til Arnøya, 
hvor vi skal tilbringe resten av dagen. Her som ingen skulle tru at nokon kunne bu: bor det 275 innbyggerne. Arnøy laks skjøtter arbeidsplasser og her er skole, barnehage, butikk og kirke; altså det vi trenger. Landskapet er formidabelt, vi gir oss igjen hen🇧🇻.
Til og med dyrelivet får vi ta del i:
Arnøys barcode:
Endelig Årviksand, etter et par mil på dårlig grusvei, men det er glemt når du opplever dette:
Torskehuer, blomster, lyskryss?😉 og båtliv, tror vi betegner stedet❤️
Vi ser Lopphavet før vi må ta fatt på hjemreisen,
som igjen minner oss på hva folket her velger å leve med: rasfare, penger til rassikring er det ikke...
Skarven, som er kommunesymbolet, ser vi lys levende her på brygga. 
For en dag,  for noen konger😉, for en kommune! Takk for nok en fantastisk dag i Troms. Vel hjem ❤️.
Dagens dør. Maursund gård. Maursundveien 244. Skjervøy. Nord-Troms. Natta. Hørs i morgen. 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Fylkesturné del 8. Sogn og Fjordane fylke.

Fylkesturné del 9. Akershus fylke.

Dag 7. Nes kommune. Øvre Romerike. Akershus fylke.